Hoeveel wandige lichtkoepel kopen?

Je bent van plan om een lichtkoepel te kopen en moet tijdens het samenstellen een aantal keuzes maken. Je hebt al gekozen voor een heldere of opale lichtkoepel en voor een lichtkoepel van acrylaat of polycarbonaat.

Je moet nu nog het aantal wanden kiezen. Koop je een enkelwandig, een dubbelwandige of een driewandige lichtkoepel? Hieronder vertellen we waarom het aantal wanden van een lichtkoepel belangrijk is:

Prijs

Wanneer we naar de prijs van een lichtkoepel kijken, dan is een enkelwandige lichtkoepel goedkoper dan een dubbelwandige of driewandige lichtkoepel. Bijvoorbeeld de vierkante lichtkoepel 100 x 100 cm is in een dubbelwandige uitvoering zo'n 40% duurder dan de enkelwandige uitvoering en de driewandige uitvoering is zo'n 90% duurder dan de enkelwandige uitvoering.

De driewandige vierkante lichtkoepel van 100 x 100 cm is dus bijna dubbel zo duur als de enkelwandige uitvoering. Als de prijs het belangrijkst is en je op zoek bent naar de goedkoopste lichtkoepel, dan kies je dus voor een enkelwandige lichtkoepel.

Bescherming tegen extreme weersomstandigheden, inbraak en vandalisme

Goedkoop kan echter ook duurkoop zijn. Enkelwandige lichtkoepels bestaat uit één schaal, waardoor deze minder sterk zijn dan dubbelwandige en driewandige lichtkoepels, die uit twee of drie schalen bestaan.

Enkelwandige lichtkoepels gaan dan ook eerder kapot, bijvoorbeeld door een extreme hagelbui. Verder is een enkelwandige lichtkoepel gemakkelijker kapot te maken door inbrekers of vandalen. Je kunt inbrekers echter wel buiten houden met een anti-inbraakrooster, die in de opstand van de lichtkoepel wordt geplaatst. 

Condensvorming

Dubbelwandige en driewandige lichtkoepels zijn niet alleen sterker, maar ze hebben nog een belangrijk voordeel.

Bij dubbelwandige en driewandige lichtkoepels ontstaat geen condensvorming, waardoor ze mooi en helder blijven. Het zorgt ervoor dat er een maximale hoeveelheid licht binnenkomt en dat de lichtkoepel er altijd mooi uitziet.

Bij een enkelwandige lichtkoepel kan er onder bepaalde (weers)omstandigheden condensvorming plaatsvinden, waardoor deze lichtkoepel minder geschikt is voor in de woonkamer, de eetkamer, de keuken en de badkamer.

Goede isolatie

Enkelwandige lichtkoepels zorgen voor een minder goede isolatie dan dubbelwandige en driewandige lichtkoepels. Daarmee zijn enkelwandige lichtkoepels vooral geschikt voor ruimtes waar isolatie niet belangrijk is, zoals een overkapping of een carport.

Driewandige lichtkoepels zorgen voor de beste isolatie. De isolatie van een lichtkoepel wordt uitgedrukt in UR-waarde. Dit is de isolatiewaarde van de koepel (W/m²K).

Goede isolatie zorgt er natuurlijk voor dat er minder warmte verloren gaat en dat de stookkosten dalen. Je kunt de investering in een driewandige lichtkoepel op deze manier terugverdienen.