Heldere of opale lichtkoepel kopen?

Je moet bij het kopen van een lichtkoepel een aantal keuzes maken. Je kiest het materiaal van de lichtkoepel en het aantal wanden. Je moet daarnaast kiezen tussen een heldere en opale lichtkoepel. Je vindt het misschien moeilijk om te kiezen tussen een heldere en opale lichtkoepel. Daarom vertellen we alles over de verschillen, zoals jij uiteindelijk eenvoudig een keuze kunt maken!

Wat is het verschil tussen helder en opaal?

Heldere lichtkoepels zijn doorzichtig. Je kunt dan ook door een heldere lichtkoepel heen kijken, waardoor deze veel zonlicht doorlaten. Heldere lichtkoepels hebben een lichtopbrengst van 85%.

Opale lichtkoepels zijn niet doorzichtig, maar bevatten een melkwitte laag. Daarom worden opale lichtkoepels ook wel ''melkwit'' genoemd. Je kunt niet door een opale lichtkoepel heen kijken, waardoor ze ook een lagere lichtopbrengst hebben. De lichtopbrengst van opale lichtkoepels is 78%.

Het doorlaten van zonlicht (lichtopbrengst)

De hoeveelheid lichtopbrengst is dus een belangrijk verschil. Bepaal hoeveel licht er binnen moet komen. Wanneer je een maximale hoeveelheid daglicht/zonlicht binnen wilt hebben, kies dan voor een heldere lichtkoepel. Wil je de lichtdoorlaat enigszins beperken, kies dan voor een opale lichtkoepel.

Bedenk daarbij dat de ruimte waarin de lichtkoepel geplaatst wordt van belang is. Wanneer de lichtkoepel bijvoorbeeld in de keuken of badkamer wordt geplaatst, dan kan het heel aangenaam zijn als er veel daglicht/zonlicht binnenkomt.

Als de lichtkoepel in een kantoor wordt geplaatst, dan zou daglicht/zonlicht storend kunnen zijn omdat dit kan zorgen voor een reflectie op het beeldscherm van de computer of laptop. De plaats waar de lichtkoepel wordt geinstalleerd bepaalt dus ook of helder of opaal de beste keuze is.

De uitstraling

Heldere lichtkoepels kunnen een hele slijtvolle en luxe uitstraling hebben. Zo zal een heldere lichtkoepel direct de aandacht trekken en zorgen voor meer ''stijl'' in het interieur, zeker wanneer je bijvoorbeeld voor een piramidevormige lichtkoepel kiest. Het is ook heel leuk als je door de lichtkoepel heen kunt kijken. Als je naar boven kijkt zie je de heldere, blauwe lucht. Dit kan een gevoel van vrijheid geven.

Heldere lichtkoepels zijn wel eerder vies. Omdat de schaal helder is, zie je eerder vuil op de lichtkoepel liggen. Je moet deze lichtkoepel daarom waarschijnlijk iets vaker schoonmaken. Wanneer er bijvoorbeeld veel bomen om het huis staan, waarvan de takken en bladeren op de lichtkoepel terecht kunnen komen, dan is het misschien slimmer om voor een opale lichtkoepel te kiezen.

Privacy

Bij de keuze voor een heldere of opale lichtkoepel speelt privacy ook een rol. Heldere lichtkoepels laten veel zonlicht door en zorgen ervoor dat je naar de blauwe lucht kunt kijken, maar het kan ook zijn dan andere mensen naar binnen kunnen kijken. Uiteraard is dit geen probleem als er niemand op het dak kan kijken.

Wanneer andere mensen wel op het dak kunnen kijken - en dus door de lichtkoepel kunnen kijken - dan kun je misschien beter voor een opale lichtkoepel kiezen. Opale lichtkoepels zorgen voor meer privacy omdat je er niet doorheen kunt kijken. Wanneer je de lichtkoepel bijvoorbeeld in de badkamer wilt plaatsen - en andere mensen kunnen op het dak kijken - dan is het waarschijnlijk beter om voor een opale lichtkoepel te kiezen.