Stappenplan: hoe een dak van golfplaten maken?

In Nederland worden golfplaten vaak gebruikt als dakbedekking van carports, fietsenstallingen, overkappingen (voor een camper), tuinhuisjes en schuren. Golfplaten zijn enorm populair door de scherpe prijzen en omdat ze eenvoudig zelf te plaatsen zijn. Je kunt dus op een eenvoudige en betaalbare manier een eigen afdak maken.

Hieronder staat ons stappenplan voor het maken van een afdak met golfplaten. Daarnaast geven we een aantal tips m.b.t. het veilig opslaan van golfplaten, het boren van gaten en het op maat zagen van de platen:

Benodigde materialen

 

Gereedschappen

  • Schroefboormachine
  • Hamer
  • Hangzaag
  • Ladder
  • Rolmaat
  • Handschoenen

Veilig opslaan van golfplaten

Het is belangrijk om golfplaten om een veilige manier op te slaan, zodat deze niet beschadigd raken. Sla de golfplaten horizontaal op - het liefst op een vlakke en droge ondergrond. Wanneer het niet mogelijk is om de platen binnen op te slaan, dan is het aan te raden om deze te bedekken met reflecterend watervast wit afdekfolie. De golfplaten moeten beschermd zijn tegen wind en water en mogen niet worden blootgesteld aan direct zonlicht.

Stap 1: Draagconstructie maken

De eerste stap is het maken van een degelijke draagconstructie, die zorgt voor voldoende ondersteuning van de golfplaten. De draagconstructie wordt vaak gemaakt van houten balken. Je kunt deze draagconstructie bijvoorbeeld maken van Lariks of Douglas hout. Hardhout is iets duurder, maar zorgt wel voor een langere levensduur van de draagconstructie.

De balken moeten voldoende ondersteuning bieden. De ideale afstand tussen de balken is afhankelijk van de hellingshoek en het type van de golfplaten, maar over het algemeen is een afstand van 60 centimeter prima.

Voor een goede waterafvoer is het belangrijk dat het dak van golfplaten een minimale hellingshoek heeft. Wij adviseren minimaal 10 graden. Dit betekent dat het dak een afschot van 17 centimeter per meter heeft. Wanneer een de overkapping een lengte van 305 centimeter heeft, dan zou deze 51,85 centimeter moeten aflopen (3,05 x 17 cm). 

Draagconstructie verstevigen met platen

Het is mogelijk om de draagconstructie extra te verstevigen met plaatmateriaal. Omdat deze platen de lichtdoorlaat blokkeren, kiezen de meeste mensen echter voor een open constructie zonder plaatmateriaal.

Stap 2: Benodigd aantal golfplaten berekenen

Je gaat nu berekenen hoeveel golfplaten je nodig hebt om het dak te bedekken. Je moet daarbij rekening houden met de overlap van de golfplaten. De platen komen in de breedte en lengte namelijk over elkaar te liggen.

Bij onze golfplaten staat de breedte van de golfplaten én de werkende breedte. De werkende breedte is smaller, omdat hierbij rekening is gehouden met de overlap. De golfplaten komen in de breedte namelijk met ten minste één golf over elkaar te liggen. In de lengte moeten de golfplaten minimaal 15 centimeter over elkaar komen te liggen.

Om te bepalen hoeveel golfplaten je nodig hebt, moet je dus eerst de breedte van het dak opmeten. Je kijkt vervolgens hoeveel platen je nodig hebt, gekeken naar de werkende breedte. Je meet ook de lengte van het dak op en houdt daarbij rekening met een overlap van 15 centimeter.

Wanneer de overkapping een breedte van 860 centimeter heeft, en de werkende breedte van een golfplaat van 110 cm is 106 cm, dan moet je dus 9 golfplaten kopen (9 x 106 = 954). Je moet de laatste plaat afzagen om deze mooi te laten aansluiten op de constructie.

Stap 3: Bepaal de windrichting

Voor je gaat beginnen met het bevestigen van de golfplaten, moet je de windrichting bepalen. De windrichting is enorm belangrijk. Je wilt namelijk voorkomen dat de golfplaten op een manier worden gelegd, waarbij de wind op een verkeerde manier onder de golfplaten kan komen.

Wanneer de wind van rechts komt, dan plaats je de platen van links naar rechts. Als de wind van links komt, dan plaats je de platen van rechts naar links. Door rekening te houden met de windrichting, worden lekkages voorkomen en zal de levensduur van de golfplaten toenemen.

In Nederland komt de wind 50% van de tijd uit het westen tot het zuiden. Je kunt de windrichting eenvoudig bepalen door een sjaal in de lucht te houden en te kijken welke kant deze op waait.

Stap 4: De eerste golfplaat plaatsen

Je hebt de windrichting gemeten en weet nu aan welke kant je moet beginnen. Je plaatst de eerste golfplaat links- of rechtsonder.  Je zorgt ervoor dat de plaat aan de zijkant en de onderkant een paar centimeter uitsteekt, zodat het water nooit op de constructie kan komen.

Je boort nu gaten in de tweede én de op-een-na-laatste golf van de golfplaat. Let erop dat de zijde met de UV-bestendige laag aan de buitenkant ligt.

UV-bestendige laag

Let erop dat de zijde met de UV-bestendige laag aan de buitenkant ligt. Bij golfplaten van polycarbonaat staat aan de zijkant gegraveerd aan welke zijde de beschermlaag zit. Golfplaten van PVC hebben een UV-beschermlaag aan beide zijden en polyester platen hebben geen UV-beschermlaag.

Bevestig vervolgens de golfplaatbouten. Je kunt nu zien of de plaat haaks ligt. Wanneer dit niet zo is, dan kun je deze nog eenvoudig recht leggen. Wanneer de plaat recht ligt, dan kun je door iedere golf een gat boren en een bout bevestigen. Plaats de golfplaatbouten altijd door de top van de golf. Je gebruikt de ringen en doppen van de bouten om de platen waterdicht te maken. De eerste golfplaat is nu bevestigd!

Boortip!

Boor de gaten met een standaard metaalboor. Boor met een lage snelheid en probeer iedere vorm van vibratie tegen te gaan. Ben extra voorzichtig bij het boren onder lage temperaturen. Het gat moet altijd 4 mm groter zijn dan de diameter van de golfplaatbouten, omdat de bouten kunnen uitzetten bij temperatuurwisselingen. Bij montage op houten balken moet het hout helemaal droog zijn.

Stap 5: De volgende golfplaten plaatsen

Je gaat nu de volgende golfplaten op het dak bevestigen. Wanneer het dak uit één laag bestaat (van boven naar beneden bekeken), dan werk je van links naar rechts. Je plaatst de eerste golfplaat links (als de wind van rechts komt) en legt er vervolgens steeds een golfplaat naast. Je zorgt daarbij voor een overlap van ten minste één golf.

Wanneer het dak uit meerdere lagen bestaat en er dus meerdere golfplaten boven elkaar kunnen te liggen, dan werk je van onder naar boven. Je zorgt bij het plaatsen van de bovenste golfplaat steeds voor een overlap van zo'n 15 centimeter op de golfplaat daaronder. Bij golfplaten met een kleine golf - bijvoorbeeld type N - adviseren we een overlap van 30 centimeter.

Stap 6: De laatste (en bovenste) golfplaat op maat zagen

Je moet de laatste golfplaat en de bovenste golfplaten waarschijnlijk afzagen om deze passend te maken. De laatste golfplaat moet uit minimaal drie golven bestaan om de stabiliteit van het afdak te waarborgen. Wanneer de bovenste plaat is afgezaagd, dan is het aan te raden om de gezaagde kant aan de bovenkant te leggen.

Zaagtip!

Je zaagt de golfplaten op maat met een fijne handzaag of elektrische zaag. Wanneer je een handzaag gebruikt, zaag dan rustig onder een kleine hoek. Wanneer je een elektrische zaag gebruikt, gebruik dan een 40/60 diamand blad met een gemiddelde snelheid. Het is belangrijk dat de platen een goede ondersteuning krijgen tijdens het zagen en dat er zorgvuldig gezaagd wordt.

Stap 7: Afstandhouders en schuimprofielen plaatsen

Je kunt afstandhouders gebruiken om te voorkomen dat de golfplaten kunnen vervormen. Deze afstandhouders hebben precies de hoogte en breedte van de golf, waardoor de golven niet kunnen vervormen. Je maakt deze afstandhouders vast met door een schroef in het oog te zetten.

Je kunt schuimprofielen gebruiken om de golven te dichten. Je schuift deze schuifafdichtingen eenvoudig onder de golfplaten. Deze profielen houden ongedierte buiten en zorgen voor een betere isolatie.

Stap 8: Nokstukken plaatsen (alleen bij een puntdak)

Wanneer de golfplaten worden gebruikt voor puntdak, dan gebruik je nokstukken om de golfplaten te overlappen. Je plaatst deze nokstokken gelijkmatig over de gehele breedte van het dak. Je laat deze ten minste 10 centimeter overlappen. Je moet er ook voor zorgen dat de nokstokken minimaal 10 centimeter overlapping hebben met de golfplaten.