Lichtkoepel van acrylaat of polycarbonaat: wat is beter?

Je wilt een lichtkoepel kopen en bent benieuwd wat beter is: een lichtkoepel van acrylaat of van polycarbonaat?

We zijn onderdeel van een bouwbedrijf dat gespecialiseerd is in lichtkoepels en kunnen alles vertellen over het materiaal van een lichtkoepel. Hieronder vertellen we over het verschil tussen een lichtkoepel van acrylaat en polycarbonaat. Je kunt vervolgens eenvoudig de keuze maken tussen een lichtkoepel van acrylaat en polycarbonaat...

Wat is acrylaat?

Acrylaat is een heldere kunsstof die van nature UV-bestendig is. Acrylaat wordt niet alleen gebruik voor lichtkoepels, maar bijvoorbeeld ook voor golfplaten en kunsstof platen. Acrylaat is een goed alternatief van glas, omdat het goedkoper en slag vaster is. Acrylaat is zo'n 10 keer sterker dan glas. Acrylaat is helder en glanzend, waardoor lichtkoepels van acrylaat veel licht doorlaten. Hoewel acrylaat van nature helder is, zijn er ook opale lichtkoepels van acrylaat (melkwit).

Wat is polycarbonaat?

Polycarbonaat ziet er hetzelfde uit als acrylaat, namelijk: helder, doorzichtig en glanzend. Polycarbonaat is echter een stuk sterker dan acrylaat. Polycarbonaat is 250 keer sterker is dan glas! Polycarbonaat is dan ook hard, slagvast en krasvast. In tegenstelling tot andere kunststoffen is polycarbonaat bestand tegen hoge temperaturen. Polycarbonaat is van nature niet UV-bestendig, waardoor de lichtkoepels van polycarbonaat zijn behandeld met een UV-bestendige coëxtrusielaag. Deze laag biedt een uitstekende bescherming tegen UV-licht, waardoor verkleuring wordt voorkomen.

Welke lichtkoepel gaat langer mee?

De levensduur van een lichtkoepel wordt vooral bepaalt door de materiaalkeuze. Lichtkoepels van acrylaat zijn weliswaar voordeliger, maar hebben een minder lange levensduur dan lichtkoepels van polycarbonaat. Lichtkoepels van acrylaat zijn 10 keer sterker dan glas, terwijl lichtkoepels van polycarbonaat 250 keer sterker zijn. Lichtkoepels van polycarbonaat worden dan ook vaak ''pantser lichtkoepels'' genoemd.

De meeste lichtkoepels sneuvelen door extreme weersomstandigheden. Lichtkoepels van acrylaat gaan sneller kapot door een hagelbui dan lichtkoepels van polycarbonaat, omdat lichtkoepels van acrylaat minder slagvast zijn. Het is echter niet zo dat lichtkoepels van polycarbonaat volledig bestand zijn tegen hagelbuien. Wanneer er een extreme hagelbui over Nederland trekt, dan kan ook een lichtkoepel van polycarbonaat sneuvelen.

Inbraak en vandalisme

Omdat lichtkoepels van acrylaat minder sterk zijn, kunnen inbrekers en vandalen deze gemakkelijker kapot maken. Je zou een lichtkoepel van acrylaat kunnen voorzien van aan anti-inbraakrooster. Dit voorkomt geen kapotte lichtkoepel, maar wel dat een inbreker het huis kan binnendringen.

Lichtkoepels van polycarbonaat zijn niet zomaar kapot te maken door vandalen. Verder zal een inbreker veel meer moeite moeten doen om een lichtkoepel van polycarbonaat te breken, waardoor die minder makkelijk het huis kan binnendringen.

De ideale combinatie tegen inbrekers is natuurlijk een lichtkoepel van polycarbonaat met een anti-inbraakrooster.

Wat is duurder?

Lichtkoepels van polycarbonaat zijn dus beter dan lichtkoepels van acrylaat. Ze zijn sterker, waardoor ze langer mee gaan en bieden een betere bescherming tegen inbraak en vandalisme. Lichtkoepels van polycarbonaat zijn echter wel een stuk duurder. Over het algemeen in een lichtkoepel van polycarbonaat zo'n 30 tot 60% duurder dan een lichtkoepel van acrylaat.

Onze collectie bestaat uit hoogwaardige lichtkoepels met een scherpe prijs. Je kunt dus ook een betaalbare lichtkoepel van polycarbonaat vinden!