Golfplaten van PVC of Polyester: wat is beter?

Door:Joost van Herpen
Golfplaten van PVC of Polyester: wat is beter?

Je bent op zoek naar nieuwe golfplaten voor een overkapping en wilt weten wat beter is: een golfplaat van PVC of een golfplaat van polyester.  Hieronder vertellen we alles over de verschillen tussen beide golfplaten en geven we aan wat de voor- en nadelen zijn:

Golfplaten van PVC

PVC golfplaat glashelder

Deze golfplaten zijn gemaakt van polyvinylchloride, afgekort als ‘’PVC’’. Polyvinylchloride is een veelgebruikte kunststof met een relatief lage prijs en goede eigenschappen. Golfplaten van PVC zijn dan ook relatief goedkoop. PVC is ‘’glashelder’’ met een bescheiden blauwe gloed, waardoor ze een mooie, heldere uitstraling hebben.

Omdat de golfplaten doorzichtig zijn laten ze veel daglicht door. De lichtdoorlatendheid is ±88%. Omdat de golfplaten doorzichtig zijn is het mogelijk om door de golfplaten heen te kijken en te genieten van de blauwe lucht. Dit maakt een golfplaat van PVC ideaal voor een veranda, overkapping, schuur en tuinhuis.

Verder is PVC relatief sterk materiaal, waardoor de platen een gemiddelde hagelbui gemakkelijk kunnen overleven.

Bekijk alle golfplaten van PVC

Golfplaten van Polyester

Polyester golfplaat met vezelstructuur

Golfplaten van polyester zijn ook heel populair, omdat deze platen sterk zijn en bestand zijn tegen hoge temperatuurverschillen en ammoniak (geschikt voor agrarische sector).

In tegenstelling tot golfplaten van PVC zijn golfplaten van polyester niet glashelder. De polyester platen hebben namelijk een verstevigende vezelconstructie, die ervoor zorgt dat deze platen sterker zijn dan PVC platen. Deze golfplaten zullen dus eerder een hevige hagelbui overleven dat platen van PVC.

Deze vezelconstructie is echter wel zichtbaar in het polyester, waardoor deze niet glashelder is. Het is daardoor moeilijker om door een golfplaat van polyester heen te kijken. Dit kan een voordeel zijn (meer privacy), maar ook een nadeel (moeilijker om naar de blauwe lucht te kijken). De platen laten wel voldoende daglicht door, omdat ze een lichtdoorlatendheid van zo'n 75% hebben.

Een groot voordeel van polyester platen is dat deze golfplaten ook op rol verkrijgbaar zijn. Een golfplaat op rol bestaat uit één geheel, waardoor deze gemakkelijk uit te rollen is op het dak. Ook zorgt dit ervoor dat de kans op lekkages afneemt. Polyester golfplaten op rol zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes, van 5 tot 30 meter. Golfplaten van PVC (en polycarbonaat) zijn niet verkrijgbaar op rol.

Bekijk alle golfplaten van polyester

Verschillen tussen PVC en polyester op een rij

Hieronder staan de belangrijkste verschillen tussen PVC en polyester:

  • Golfplaten van PVC zijn doorzichtig
  • Golfplaten van Polyester zijn niet doorzichtig dankzij de verstevigende vezelconstructie
  • Golfplaten van PVC hebben een lichtdoorlatendheid van ±88%
  • Golfplaten van Polyester hebben een lichtdoorlatendheid van ±75%
  • Golfplaten van Polyester zijn iets sterker dankzij de speciale vezelconstructie
  • Golfplaten van Polyester zijn goed bestand tegen temperatuurverschillen en ammoniak

 

Of misschien toch polycarbonaat?

Golfplaat van polycarbonaat

Je kunt een golfplaat van PVC of polyester kopen, maar een golfplaat van polycarbonaat is ook een optie. Deze golfplaten zijn iets duurder, maar ze zijn doorzichtig en super sterk. Golfplaten van polycarbonaat zijn namelijk 250 keer slagvaster dan glas! Deze golfplaten zijn dan ook het beste bestand tegen extreme weersomstandigheden, zoals hagel. Ondertussen hebben ze een goede lichtdoorlatendheid van zo'n 80%.

Golfplaten van polycarbonaat zijn verkrijgbaar in een enkelwandige uitvoering, maar ook in een driewandige uitvoering. Driewandige platen zijn nog sterker. Daarnaast zorgen ze voor een betere isolatie en voorkomen ze condensvorming. Voor afgesloten ruimtes kan dit een voordeel zijn, omdat de platen dan altijd mooi, helder blijven.

Deze platen zijn ook verkrijgbaar in een opale uitvoering (melkwit). Dit kan zorgen voor een hele luxe uitstraling.

Bekijk alle golfplaten van polycarbonaat

Reacties
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter