Wat zijn de voordelen van golfplaten?

Door:Joost
Wat zijn de voordelen van golfplaten?

Golfplaten worden vaak gebruikt als dakbedekking voor carports, fietsenstallingen, overkappingen, tuinhuisjes en schuren. Dit komt omdat golfplaten veel voordelen bieden, maar wat zijn deze voordelen precies?

Hieronder staan de 7 belangrijkste voordelen:

1. Golfplaten zijn betaalbaar

Golfplaten zijn niet duur. Vooral golfplaten van PVC zijn heel betaalbaar. Golfplaten van polyester en polycarbonaat zijn iets duurder, maar hebben een hele lange levensduur.

2. Golfplaten zijn eenvoudig zelf te plaatsen

Als je een beetje handig bent dan kun je de golfplaten zelf plaatsen. Dit is een groot voordeel, want daarmee bespaar je op arbeidskosten. Daarnaast kun je direct aan de slag, zodra je de golfplaten hebt ontvangen. Om je te helpen hebben we een uitgebreid stappenplan voor het leggen van golfplaten geschreven.

Golfplaten van polyester zijn nog eenvoudiger te plaatsen, omdat je polyester platen op rol kunt bestellen. Voor de grotere daken is dit ideaal, omdat je dan geen golfplaten hoeft te overlappen. Je kunt de rol eenvoudig uitrollen en bevestigen.

3. Golfplaten gaan lang mee

Golfplaten kunnen 20 tot 30 jaar meegaan. Ze hebben dus een hele lange levensduur. Golfplaten van polycarbonaat en polyester gaan langer mee dan golfplaten van PVC, maar ze zijn ook iets duurder.

Polycarbonaat is heel sterk en is zo’n 250 keer slagvaster dan glas. Hierdoor zal een golfplaat van polycarbonaat eerder een hevige hagelbui overleven dan een golfplaat van PVC.

Golfplaten van polyester zijn sterk dankzij het materiaal én de versterkende vezelstructuur. Polyester platen zijn dankzij deze vezelversterking niet glashelder, maar hebben nog steeds een lichtdoorlatendheid van 75%.

4. Golfplaten laten veel daglicht door

Golfplaten laten veel daglicht door, waardoor deze vaak gebruik worden als dakbedekking van bijvoorbeeld een serre. Je zit dan veilig en droog, maar kunt nog steeds genieten van daglicht.

Veel Nederlanders worden te weinig blootgesteld aan daglicht. Dit kan een negatief effect hebben op de gezondheid. Daglicht zorgt namelijk voor de aanmaak van vitamine D. Dit is een belangrijke vitamine, die bijvoorbeeld bijdraagt aan het hebben van een goed immuunsysteem.

Lichtdoorlatende golfplaten zijn er in verschillende soorten materialen, waardoor ze een andere hoeveelheid licht doorlaten. Polycarbonaat platen laten het meeste licht door (±88%), gevolgd door polyester platen (±86%). Polyester platen laten minder licht door (±75%), omdat deze een versterkende vezelstructuur hebben. Dit kan ook weer een voordeel zijn, omdat deze platen meer privacy bieden. Je kunt namelijk moeilijk door een polyester plaat heen kijken.

5. Goed bestand tegen invloeden van buitenaf

Golfplaten zijn goed bestand tegen invloeden van buitenaf. Golfplaten voeren water goed af en zijn bestand tegen harde windvlagen (hou rekening met de windrichting).

Golfplaten van PVC kunnen lang mee gaan, maar zijn minder sterk dan golfplaten van polyester en polycarbonaat. Deze golfplaten kunnen beter tegen invloeden van buitenaf, zoals een hevige hagelbui. Uiteindelijk is het wel zo dat er geen enkele golfplaat 100% bestand is tegen extreme hagelbuien.

Golfplaten van polyester zijn ook heel goed bestand tegen hoge temperaturen en ammoniak, waardoor ze ook geschikt zijn voor de agrarische sector.

6. Golfplaten zijn altijd goed

Golfplaten zijn eigenlijk geschikt voor alle type overkappingen. Golfplaten hebben een neutrale uitstraling, omdat ze doorzicht zijn. Ze passen daarom bij alle soorten woningen, of het nu een boerderij is of twee-onder-een-kapwoning in een woonwijk.

Wanneer je op zoek bent naar een speciale golfplaat, dan raden we onze golfplaten van cortenstaal aan. Golfplaten van cortenstaal bieden vele voordelen en zijn uniek, omdat ze na verloop van tijd verkleuren. Cortenstaal krijgt dan een mooie, natuurlijke roestkleur.

Lees alles over de voordelen van cortenstaal

7. Ideale overkapping voor de auto of camper

Overkapping golfplaten voor camper

Golfplaten zijn ideaal als dakbedekking voor een carport voor een auto of camper. Je hebt alleen een houten draagconstructie nodig en één of meerdere golfplaten. Je auto of camper zal zo niet beschadigd worden door een eventuele hagelbui.

Lees meer over het maken van een overkapping voor een camper.

Reacties
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter