Het roestproces van cortenstaal, hoe werkt dat?

Cortenstaal wordt ook wel verweerd staal genoemd, omdat het staal na een bepaalde periode begint te roesten. Juist deze roestige uitstraling maakt cortenstaal enorm populair. Je wilt misschien waarom cortenstaal roest, vanaf welk moment cortenstaal begint te roesten en of dit proces te versneller is. Hieronder geven we antwoord op deze vragen:

Waarom roest cortenstaal?

Verkleuringsproces cortenstaal

Cortenstaal bestaat uit een combinatie van ijzer en een aantal legeringselementen, zoals nikkel, koper, chroom, silicium en fosfor. Dankzij deze chemische samenstelling ontstaat er een natuurlijk oxidatieproces, dat zorgt voor een roestlaag.

Wanneer cortenstaal blootgesteld wordt aan weersomstandigheden, zoals regen, zal het oxidatieproces beginnen. Je zult merken dat het staal na een aantal weken van kleur verandert. In eerste instantie ontstaat er een oranjebruine roestlaag, die vervolgens zal veranderen in een licht- of donkerbruine laag.

Wanneer gaat cortenstaal roesten?

Het gehele oxidatieproces van cortenstaal kan zo’n twee tot zes jaar duren, afhankelijk van de weersomstandigheden. Zo zal het staal sneller roesten wanneer er veel zoute lucht aanwezig is, zoals bijvoorbeeld in kustgebieden. Verder hebben weersomstandigheden ook invloed op de uiteindelijke kleur van de roestlaag.

Dat cortenstaal gaat roesten in één van de grootste voordelen. Deze roestige laag zorgt namelijk voor een uitstekende bescherming van het dieper gelegen staal, waardoor cortenstaal zo’n 10 keer langer meegaat dan normaal staal!

Is het mogelijk om cortenstaal sneller te laten roesten?

Omdat we in Nederland vaak natte en droge dagen hebben die elkaar afwisselen, zal het cortenstaal snel roesten. Ondanks dat, kan het gehele oxidatieproces dus twee tot zes jaar in beslag nemen. Gelukkig is het ook mogelijk om het cortenstaal eerder te laten roesten. Je kunt het cortenstaal de eerste drie dagen inspuiten met zout water. Je doet dit op de volgende manier:

1. Voeg één eetlepel zout toe aan elke 20 liter water

2. Spuit het cortenstaal drie dagen op een rij in met dit zout water

3. Spuit het cortenstaal vervolgens na een week schoon, zodat het zout eraf gaat

Je zult merken dat het cortenstaal sneller gaat roesten en er dus eerder een bruine kleur ontstaat.

Cortenstaal behandelen met antiroestmiddel

Eén van de nadelen van cortenstaal is dat het roestwater kan zorgen voor roestvlekken, bijvoorbeeld op tegels. Je kunt het cortenstaal na het overspuiten met zout water ook behandelen met antiroestmiddel. Dit middel zorgt voor een harde, beschermende afwerking. Verder zorgt dit antiroestmiddel ervoor dat het staal geen roest meer zal afgeven.

Is het mogelijk om de kleur van cortenstaal te beïnvloeden?

Cortenstaal roestig

Het roestproces vindt plaats in twee tot zes jaar en is afhankelijk van de atmosfeer en weersomstandigheden. In een zwavelrijke omgeving zal het staal sneller verkleuren en uiteindelijke een donkerdere bruintint krijgen. Verder zorgt de afwisselen van regen en droogte voor een snellere verkleuring. In Nederland zal cortenstaal dan ook relatief snel verkleuren, omdat het hier vaak regent.

Het is ook mogelijk om het cortenstaal een donkerdere bruintint te geven. Antiroestmiddel zorgt er namelijk niet alleen voor dat het staal geen roest meer zal afgeven, maar het zorgt ook voor een donkerdere, bruine kleur.