Wat zijn de voor- en nadelen van een lichtkoepel?

Door:Joost
Wat zijn de voor- en nadelen van een lichtkoepel?

Wanneer we het grote voordeel van een lichtkoepel moeten benoemen, dan denken we natuurlijk meteen aan het vermogen om veel licht binnen te laten. Dat is een heel groot voordeel, maar natuurlijk zijn er meerdere redenen om een lichtkoepel te kopen!

We vertellen graag over alle voordelen van een lichtkoepel en benoemen ook een aantal nadelen. Je kunt na het lezen van deze tekst een weloverwogen keuze maken om wel of geen lichtkoepel te kopen:

De voordelen

Hieronder staan alle voordelen van een lichtkoepel:

1. Daglicht binnen laten

Zoals ik in de inleiding al benoemde is het vermogen om licht binnen te laten een groot voordeel van een lichtkoepel. Vooral de heldere lichtkoepels - die een lichtopbrengst van 85% hebben - laten veel licht door. Licht draagt bij aan een mooi interieur, omdat licht een ruimte groter laat lijken en zorgt voor een open uitstraling.

2. Daglicht is gratis en gezond

Daglicht is goed voor de gezondheid. Daglicht is belangrijk voor de biologische klok en zorgt voor een goed humeur. Verder is daglicht gratis. Je profiteert met een lichtkoepel optimaal van daglicht, waardoor de lampen minder vaak aan hoeven. Dit zorgt voor een daling van de energierekening.

3. Profiteer van zonlicht en warmte

Als de zon schijnt profiteer je niet alleen van het licht, maar ook van de warmte. De zon is de belangrijkste bron van vitamine D en vitamine D is belangrijk voor onze gezondheid. Verder zorgt de zon voor warmte, waardoor de verwarming minder vaak aan moet. Ook dit zorgt weer voor een besparing op de energierekening.

4. Frisse lucht binnenlaten

De lichtkoepels met een standaard opstand zijn niet open te zetten, waardoor deze niet kunnen zorgen voor ventilatie. Lichtkoepels met een ventilatie opstand zijn wél open te zetten. Je kunt bij het bestellen van een lichtkoepel ventilatie set kiezen tussen een handbediende ventilatie opstand met bedieningsstok of een elektrische ventilatie opstand.

Het grootste voordeel van deze ventilatie opstand is natuurlijk dat er frisse lucht binnen kan komen. Dit is ideaal, vooral op een warme zomerdag. Omdat de lichtkoepel daarmee voor verkoeling zorgt, kan de eventuele airco langer uit blijven staan.

5. Woning wordt aantrekkelijker

Het lichtinval, de warmte van de zon en de eventuele ventilatiemogelijkheid zorgt niet alleen voor meer woongenot, maar dragen ook bij aan de waardevermeerdering van de woning.

Grotere lichtkoepels - bijvoorbeeld een lichtkoepel van 180 x 280 cm - óf meerdere kleine lichtkoepels naast elkaar zorgen ervoor dat de ruimte in huis groter lijkt. De luxere piramidevormige lichtkoepels zorgen voor een hele chique uitstraling en een bijzondere lichtinval.

Daarnaast trekken deze lichtkoepels meteen de aandacht. Daarmee kan een lichtkoepel er ook voor zorgen dat de woning eenvoudiger te verkopen is, omdat deze direct de aandacht van potentiële kopers trekt.

De nadelen

Lichtkoepels kunnen ook een aantal nadelen hebben, zeker wanneer er verkeerde keuzes worden gemaakt bij het kopen van een lichtkoepel.

Hieronder staan deze nadelen:

1. Geluid van de regen

Het geluid van de regen die op een lichtkoepel valt kan voor de ene persoon een nadeel zijn, maar voor de andere weer een groot voordeel. Sommige mensen vinden het geluid van regen irritant, terwijl anderen het heel rustgevend vinden.

Het is dus persoonlijk of het geluid van de regen op een lichtkoepel een voordeel of nadeel is.

2. Kwetsbaar bij extreme weersomstandigheden

Lichtkoepels zijn prachtig en zorgen voor de inval van natuurlijk licht, maar ze kunnen ook kwetsbaar zijn. Een hagelbui kan ervoor zorgen dat de lichtkoepel kapot gaat, waardoor de schaal moet worden vervangen.

De keuze tussen een lichtkoepel van acrylaat of polycarbonaat is daarbij heel belangrijk. Lichtkoepels van acrylaat zijn een stuk voordeliger, maar polycarbonaat is veel sterker. Zo zal een lichtkoepel van polycarbonaat een gemiddelde hagelbui gemakkelijker overleven, waardoor het een betere investering is.

Het is echter wel zo dat er geen enkele lichtkoepel 100% bestand is tegen een extreme hagelbui. Ook een lichtkoepel van polycarbonaat kan dus stuk gaan door een extreme hagelbui. Gelukkig zijn deze extreme hagelbuien zeldzaam.

3. Inbrekers kunnen de woning binnentreden via de lichtkoepel

Inbrekers kunnen via de lichtkoepel de woning binnentreden door de lichtkoepel kapot te slaan.

Je hebt zelf wel invloed op de beveiliging van de woning door bijvoorbeeld te kiezen voor een driewandige lichtkoepel van polycarbonaat in inbraakgevoelige ruimtes. Lichtkoepels van polycarbonaat zijn veel sterker dan lichtkoepels van acrylaat, waardoor inbrekers deze moeilijker open kunnen breken. Verder is het moeilijker om een driewandige lichtkoepel kapot te maken, dan een dubbelwandige of enkelwandige lichtkoepel. Driewandige lichtkoepels hebben namelijk drie schalen.

Je kunt een inbreker ook eenvoudig buiten houden door een anti-inbraakrooster in de opstand te plaatsen. Het is dan (vrijwel) onmogelijk om de woning te betreden via de lichtkoepel.

4. Condensvorming (alleen enkelwandige lichtkoepels)

Bij enkelwandige lichtkoepels kan bij bepaalde weersomstandigheden condensvorming ontstaan. Condensvorming kan bijvoorbeeld optreden wanneer de binnen- en buitentemperatuur te veel van elkaar verschillen. Wanneer de lichtkoepel in een overkapping zit, dan maakt condensvorming niet zo veel uit.

Als de lichtkoepel bijvoorbeeld in de woonkamer, de keuken of de badkamer zit – en dus goed zichtbaar is vanuit de woning – dan zorgt condensvorming voor een minder mooie uitstraling. Je lost dit op door voor een dubbelwandige of driewandige lichtkoepel te kiezen, omdat hierbij geen condensvorming ontstaat.

Reacties
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter